There was an error in this gadget

Friday, January 21, 2011

pening2 memikirkan kenapa ada orang yang dengki dengan kelebihan orang lain....

Susahkan kalau hidup tak bersyukur dengan apa yang kita ada... selalu je rasa tak cukup dengan apa yang telah ditakdirkan untuk kita....apa yang orang lain ada mesti kita pown nak jugak walaupon tak mampu...memamg susah kalau hidup dengan orang yang ada perangai nie... die hanya akan nampak apa yang orang lain ada je tapi tak penah nampak apa yang die ada...dah la tu kalau just nampak apa yang orang ada je takpe nie nak dengki2 plak ngan kelebihan orang ....pantang nampak orang lain lebih sikit , mula lah dia nak buat perangai.... 

Sebenarnya dengki nie ada banyak jenis..ada dengki yang membawa kearah kebaikkan , ada dengki yang membawa kearah keburukan...Kalau dengki yang baik nie biasanya tak la dengki tahap melampau kan just dengki sikit2 je...selalunya perasaan dengki yang macam nie boleh dikawal dan ditukarkan kepada motivasi untuk kita capai apa yang orang lain capai....contohnya dalam pelajaran, bila kita tengok orang lain berjaya kita pown rasa nak berjaya jugak...orang lain dapat dean kita pown akan berusaha untuk dapat dean jugak...tapi kena ingat yang matlamat tidak menghalalkan cara...setiap matlamat kita ada tu mesti disertakan dengan usaha dan juga doa kepada Tuhan....Ingat usaha je tak cukup tau, kena doa jugak mintak pertolongan dari Tuhan yang Maha Esa( ingat tau penting tu!!!)...

Sejenis lagi dengki adalah yang membawa kepada keburukan....dengki jenis nie mmg susah nak kawal... orang yang ad penyakit nie memang pantang tengok orang lain lebih daripada dia , lau die dapat je detect orang lain lebih dari dia, mula lah nak mengumpat and mengata...mase tu dah tak kira siapa dah...kadang2 kawan baik sendiri pown kena kutuk sekali.... mase nie dah tak ingat siapa kawan siapa musuh.... yang dia tahu die tak suka orang lain lebih dari dia... pendek kate die nie jenis yang tak suka tengok kejayaan dan kebahagiaan orang lain....tapi yang lebih bahaya lagi yang jenis kat depan baik tapi kat belakang hermm...

Kenapalah ada orang yang macam nie yer??? sepatutnya sebagai kawan kita kena genbira dengan kejayaan dan kebahagiaan kawan kita... malah kita kena sentiasa berdoa untuk kesejahteraan kawan2 kita.... bukan jadi batu penghalang diaorang kecapi kejayaan dan kebahgiaan.... kan kita berkawan dengan niat untuk mengeratkan silatulrahim sesama manusia bukan untuk cari musuh.....

so fikir2 kan lah k....;p

No comments:

Post a Comment