There was an error in this gadget

Friday, January 28, 2011

Dan midsem break pown bermula....

waaa tak sangka btol dah midsem break dah...rasa cam kejap je masa berlalu..huhuhu aku nie cam jiwang la plak...hehehe nak wat cam ne kan ngah touching sebab x leh nak balik cuti kat umah kan....wuuu napelah tiket bas da abis...mak along nak balik!!!!

trainning dekat MSN Keramat...tp tetiba game cancel lak...

hermm dah nasib badan x dapat balik umah..nie lah pertama kali tak balik bercuti kat umah...before nie pown kalau sebut jek sal cuti aku lah orang pertama yang cibuk2 nak g cari tiket balik umah... tapi kali nie sbb ad sikit salah faham aku x dapat balik umah...sob3x nape lah game tu cancel last2 minute adoiii... lau tak sekarang nie kompem2 aku ngah berjemur kat padang UIA tu menggelapkan lagi aku yang dah gelap nie hehehehe....tapi nak wat cam mane kan kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan so aku kena lah terima hakikat yang aku x balik cuti kali nie...

dah lah cakap sal balik kampung nie skrang aku nak pikir ape yang patut aku buat untuk habiskan cuti nie...hermmm xdek adea la nak wat pe...kalau tak rancang mmg cuti kali nie mmg akan berlalu ngan sia2 je kan??btoll x??
hahh tbe2 dapat satu idea.... pe kate aku tajamkan skill aku dalam menulis blog nie...almaklumlah aku nie baru je berjinak2 ngan bidang penulisan blog nie kan..mmg setahun jagung la katakan hehehehe actually x sampai setahun kott..baru sebulan jagung heee....tapi mane nak dapat cikgu2 yang berdedikasi nak ajar aku ekk???
okeii lah kene out luh nie ad keje skitt nak buat sambil nak cari cikgu untuk ajar aku berblog nie hehehe daaa....muahxxx3x

unty eja yg chumell blanje kain heee....best!!!!

heee unty eja bawak eja g nilai 3..shopping!!!

Friday, January 21, 2011

pening2 memikirkan kenapa ada orang yang dengki dengan kelebihan orang lain....

Susahkan kalau hidup tak bersyukur dengan apa yang kita ada... selalu je rasa tak cukup dengan apa yang telah ditakdirkan untuk kita....apa yang orang lain ada mesti kita pown nak jugak walaupon tak mampu...memamg susah kalau hidup dengan orang yang ada perangai nie... die hanya akan nampak apa yang orang lain ada je tapi tak penah nampak apa yang die ada...dah la tu kalau just nampak apa yang orang ada je takpe nie nak dengki2 plak ngan kelebihan orang ....pantang nampak orang lain lebih sikit , mula lah dia nak buat perangai.... 

Sebenarnya dengki nie ada banyak jenis..ada dengki yang membawa kearah kebaikkan , ada dengki yang membawa kearah keburukan...Kalau dengki yang baik nie biasanya tak la dengki tahap melampau kan just dengki sikit2 je...selalunya perasaan dengki yang macam nie boleh dikawal dan ditukarkan kepada motivasi untuk kita capai apa yang orang lain capai....contohnya dalam pelajaran, bila kita tengok orang lain berjaya kita pown rasa nak berjaya jugak...orang lain dapat dean kita pown akan berusaha untuk dapat dean jugak...tapi kena ingat yang matlamat tidak menghalalkan cara...setiap matlamat kita ada tu mesti disertakan dengan usaha dan juga doa kepada Tuhan....Ingat usaha je tak cukup tau, kena doa jugak mintak pertolongan dari Tuhan yang Maha Esa( ingat tau penting tu!!!)...

Sejenis lagi dengki adalah yang membawa kepada keburukan....dengki jenis nie mmg susah nak kawal... orang yang ad penyakit nie memang pantang tengok orang lain lebih daripada dia , lau die dapat je detect orang lain lebih dari dia, mula lah nak mengumpat and mengata...mase tu dah tak kira siapa dah...kadang2 kawan baik sendiri pown kena kutuk sekali.... mase nie dah tak ingat siapa kawan siapa musuh.... yang dia tahu die tak suka orang lain lebih dari dia... pendek kate die nie jenis yang tak suka tengok kejayaan dan kebahagiaan orang lain....tapi yang lebih bahaya lagi yang jenis kat depan baik tapi kat belakang hermm...

Kenapalah ada orang yang macam nie yer??? sepatutnya sebagai kawan kita kena genbira dengan kejayaan dan kebahagiaan kawan kita... malah kita kena sentiasa berdoa untuk kesejahteraan kawan2 kita.... bukan jadi batu penghalang diaorang kecapi kejayaan dan kebahgiaan.... kan kita berkawan dengan niat untuk mengeratkan silatulrahim sesama manusia bukan untuk cari musuh.....

so fikir2 kan lah k....;p

Friday, January 14, 2011

moshi-moshi..my first entry is about.....

Salam...for the first entry i wanna talk about my biggest problem.... ape lg laubukan sel self confidence. Semua orang cakap self confidence nie penting and kene ada lau nak berjaya. kalau xda sifat nie, semua yang kita nak buat takkan jadi ..btol ker??? Pada eja mmg betul lah kot, sebab kalau kita x ada sifat yakin pada diri sendiri nie pakai baju cantik pown kita rasa tak cantik, and kita akan rasa macam ada je benda yang tak kena pada diri kita. Tapiiii... cam ne nak build up kita punya self confidence tu ???....hermm cam mane yer...

Kadang2 kalau pakai baju cantik, kasut cantik ( for me la kan...) tudung dah mmg kene tip top kan tapi still ada rasa masam something missing, macam ada yang tak kena je... rase macam x sesuai la, takut kene gelak la, takut kene kutuk ngan kawan, eiii pendek kate macam2 la muncul dalam kepala tu...last skali tukar pakai baju yang biasa pakai ngan sandal...baju baru ngan kasut baru tu simpan je dalam loker buat pekasam...hizzz ntah la pe nak jadi...mase beli semangat je nak pakai, ciap dah berangan lagi nak pakai macam mane, nak pakai bile tapi bile dah pakai , bukak balik (tkut eja akan nampak pelik giler sbb x pnh pakai cam tu and takut sangat org gelak or org kutuk)...orang lain pown cam nie gak ker???? 

sesuai x agak2 lau eja pakai cam nie heee....
Satu lagi prob eja....ske sangat dengar cakap orang... even bile eja ad tengok satu baju nie cantik sangat pendek kate mmg suke habis la ngan baju nie , tetiba  datang la sorang kawan nie , mula2 die tny "nak bli ker???". Eja cakap la "yer cam cantik jek baju nie". Then die pun tengok baju la bju yang eja berkenan sangat tuh... Pastu dia cakap " eiii tak cantik la, tak sesuai.. t nampak bla bla bla..." terus ilang mood nak bli..muke pown dah jadik 5 sen da...bile balik mula la pikir nape la aku ikut sangat ckp die..lantak la kan tu taste die...
hermm bukan salah die pown, eja yg x tetap ngan pendirian sendiri....tapi skrg semua tu ilang skit..baju skrg nie dah variety dah....dah pndai pakai blous ala korea g2 hihihi....

Sekian la dulu untuk first entry nie...daaaa

opssss lupe lak nak knalkan diri.... this is me Eja!!!!

eja chumelll ...heee


Kenapa mesti kita takut sedangkan apa yang kita cuba buat tu adalah yang terbaik untuk diri kita????Think everyone think....