There was an error in this gadget

Wednesday, April 20, 2011

cara saya release tension.....

haaa lau nak tau musim2 study week nie mmg tahap ketensionan tu bertambah...sbab banyak sangat projek ngan assignment yang nak kene ciapkan and submit..kene plak kalau dapat ahli group yang kurang boleh diharapkan mmg tahap tension tu jadi maksimum la kan ekekeke... tapi nasib baik group eja nie OKEY2 kan ekekeke ....eh pandai2 jek eja reka perkataan ketensionan tuh...lau cikgu Saidah tau mesti masak eja kene...btw cikgu Saidah tu cikgu BM eja  and she so lovely and caring sangat2...eh tu dah masuk cite lain nie.....okeh back to our topic...
keropok lekor ngan cucur udang....yum3x

 Tau x kalau eja tension eja buat aper????( lau korang tengok gambar ket sebelah nie pown mesti korang dah boleh teka kan...heee tp pure1 x tau la ye...) haaa lau nak tahu eja mmg suke makan kalau eja tension....sebab tu sejak blaja degree nie eja semakin thettttt...perkataan tu terlalu  thett  dan tidak sesuai untuk ditulis ekekeke....so sebab dah tension sangat kan so smalam dengan usaha sama kawan saya Adila dalam kul 4.30 ptg , eja pown berangkat la dengan PINGU kesayangan eja tu gerai kat Student Conner tu untuk makan.... pluss Dila pown mmg tengah lapar mase tuh so kami pown makan la dengan banyaknye....tau x kami makan aper???hehehehe kami makan cucur udang, keropok, laksa peneng ngan nasi ayam hainan ..haaaa banyak tak???? padahal dalam kul 2 tu eja dah makan nasi dah....hehehehe mak eja pesan kalau nak makan jgan berkire so ape lg eja pown makan la sume2 tuh...pastu tambah plak ngan air tebu mmg syook gile laaa.....
hasilnye hilang la tension eja tu sikit tapi pertambahan kalori tu mmg x yah nak dikira la kan sebab mmg banyak hehehehe.....

laksa peneng die mmg best giler la....air tebu tu toksah nak ckp la kan....
sedap x??? lau korang x caye sedap leh la datang sini rasa....lau korg nak tahu lau korg pg gerai tu dalam kul 5.30ptg (pas waktu pejabat la kan) mmg korg kene tunggu dalam 30 minit untuk dapat order korg..haaa betapa fames nye tempat tuh.....gerai die biase2 jek tp orang tak penah kurang....Eja pown sebenarnye baru tahu sal gerai nie..tu pown my friend yg suggestkan ...sape lagi lau bukan Awai ngan Jering ..diorg mmg slalu lepak makan cucur kat sini.....

Nie baru salah satu cara untuk eja release tension ...ada lagi beberapa cara sebenarnye..t eja cakap cara2 yang berkesan untuk releasekan tension ye...tapi sebelum tu eja nak cite skit pasal TENSION or STRESS nie... stress nie kalau sikit mmg sangat berguna untuk encourage  and motivate kite untuk hasilkan sesuatu dengan baik, tapi kalau banyak sangat stress nie akan menjejaskan kesihatan badan kita ngan kesihatan mental kita....contohnye bile kita terlalu stress kita akan dapat penyakit jantung ngan depression....so moh la kite ramai2 kurangkan stress tu..lagi2 musim2 final exam nie....lau tak mane nak dapat jawab exam ngan tenang kan kawan2.....

Few steps to release your stress :
1. Karaoke...ajak kawan2 pegi karaoke..walaupown suare tak sedap tapi sangat berkesan untuk kurangkan stress..kita bukan nak masuk pertandingan pown kan nak suara sedap ekekeke...
mmg best kau dapat kuar ngan kawan...release stress then eratkan silatulrahim...

2. Exercise...nie cara yang paling menguntungkan sebab tak payah keluar duit pown tapi dapat badan yang sihat and stress pown berkurangan....
best2..dapat tengok laut sambil jog...

3. Talk to your friend....ape guna kawan kalau x leh nak tolong kawan kan...so cari kawan2 yang kita leh caye then cite sal masalah kita..tapi tgk la kalau kawan kita tu pown ngah stress jgn la cite kat die, ajak die kuar....
have fun with family & friends..best tu....

4. Hangout with friends....yang nie sangat best walaupown kene kuar duit sket....lau ujung2 sem nie pinjaman pown dah abis kan so korg leh kuar tp pg la picnic ker...mandi-manda kat air terjun ker tp jgn la g shopping kan....
pilih tempat2 yang leh tenagkan kita and cantik.....
5. Cook..eja paling ske yang nie ...masak sbab kita leh wat 2 benda which is release stress and eat..haha spend mase skit g pasar then balik tuh masak untuk diri sendiri or family and friends...in that way kita happy , family and friends pown happy....

tu antara benda2 yang eja akan buat kalau eja dah stress...tapi sume tuh depends on tahap kewangan gak la kan..jgn nak ilang stress pastu g shopping ,balik dr shopping stress bertambah sbb dah xdek duit plak.....so think before u choose k.....that all from now daaa.....